Om rollen
Nutritionister är experter på kost och näring och bidrar till att främja hälsosamma matvanor. De har ofta en högskoleutbildning inom kostvetenskap, näringslära eller liknande områden. De arbetar inom en rad olika sektorer, inklusive sjukvård, företagshälsa och forskning.Ansvarsområden
Nutritionister utvärderar individuella kostbehov, utformar anpassade kostplaner och ger rådgivning om hälsosam kost. De följer upp och justerar kostrekommendationer baserat på klientens framsteg och behov. De kan även delta i utbildningsprogram och hälsokampanjer.Färdigheter och verktyg
Nutritionister behöver gedigen kunskap om näringslära, livsmedelskemi och dietetik. De använder verktyg som kostanalysprogram och evidensbaserade riktlinjer för att ge råd. Kommunikationsförmåga, empati och pedagogisk skicklighet är viktiga egenskaper i yrket. Vanliga kompetenser som efterfrågas från arbetsgivare är nutrition, livsmedel och marknadsföring/marknadskommunikation.