Om rollen
Livsmedelsinspektörer arbetar med att kontrollera och säkerställa att livsmedelsföretag följer gällande lagstiftning och hygienstandarder. De har ofta en bakgrund inom livsmedelsteknik, miljö- och hälsoskydd eller annan relevant högskoleutbildning. Inspektörerna genomför regelbundna inspektioner och är en viktig del i att upprätthålla folkhälsan.Ansvarsområden
Livsmedelsinspektörer utför inspektioner av restauranger, butiker och livsmedelsproducenter för att kontrollera hygien och hantering. De tar prover för analys, granskar dokumentation och ser till att lagar och regler efterlevs. Vid avvikelser ansvarar de för att ge råd, utfärda varningar eller vidta andra åtgärder.Färdigheter och verktyg
Livsmedelsinspektörer måste ha god kunskap om livsmedelslagstiftning, mikrobiologi och hygienprinciper. De använder verktyg som provtagningsutrustning och temperaturmätare samt programvara för rapportering. Kommunikationsförmåga, omdöme och förmågan att hantera konflikter är centrala färdigheter i yrket. Vanliga kompetenser som efterfrågas från arbetsgivare är livsmedelskontroll, livsmedel och miljöskydd.