Om rollen
Livsmedelsingenjörer är specialister inom livsmedelsteknik och arbetar med att utveckla och förbättra livsmedelsprocesser och -produkter. De har ofta en högskoleutbildning inom livsmedelsteknik, kemiteknik eller en liknande ingenjörsutbildning. Deras arbete är viktigt för att säkerställa kvalitet, säkerhet och hållbarhet i livsmedelsindustrin.Ansvarsområden
Livsmedelsingenjörer ansvarar för att designa och optimera processer för livsmedelsproduktion och -förädling. De övervakar tillverkningsprocesser, utvecklar nya livsmedelsprodukter och ser till att lagstiftning och kvalitetsstandarder efterlevs. De arbetar även med att lösa tekniska problem och förbättra effektiviteten i produktionen.Färdigheter och verktyg
Livsmedelsingenjörer behöver kunskaper i processdesign, livsmedelskemi och mikrobiologi. De använder tekniska verktyg och programvara för processimulering och kvalitetskontroll. Förmåga att arbeta tvärvetenskapligt, problemlösning och kunskap om livsmedelslagstiftning är centrala färdigheter i yrket. Vanliga kompetenser som efterfrågas från arbetsgivare är livsmedel, livsmedelskontroll och produktutveckling.