Om rollen
Livsmedelskvalitetsbedömare arbetar med att säkerställa och förbättra kvaliteten på livsmedel. De har ofta en bakgrund inom livsmedelsteknik, livsmedelsvetenskap eller närliggande områden. Deras kunskap är viktig för att uppfylla lagkrav och konsumenternas förväntningar på livsmedelsprodukter.Ansvarsområden
Livsmedelskvalitetsbedömare ansvarar för att granska och bedöma livsmedelsprodukters kvalitet och säkerhet. De genomför regelbundna kontroller, hanterar kvalitetsdokumentation och ser till att produkterna följer gällande lagstiftning. De arbetar även med att identifiera och åtgärda kvalitetsbrister.Färdigheter och verktyg
Livsmedelskvalitetsbedömare måste ha goda kunskaper i livsmedelslagstiftning och kvalitetssäkringssystem som HACCP. De använder verktyg för provtagning och analys, samt IT-system för dokumenthantering. Analytisk förmåga, noggrannhet och kunskap om livsmedelsproduktion är centrala färdigheter. Vanliga kompetenser som efterfrågas från arbetsgivare är livsmedel, kvalitetssäkring och mikrobiologi.