Om rollen
Köksmästare är ansvariga för den dagliga driften i ett kök och för att säkerställa hög kvalitet på maten. De har ofta en gedigen utbildning inom matlagning, såsom en kockutbildning eller motsvarande erfarenhet. Köksmästare leder kökspersonalen och ansvarar för menysammansättning och matlagning på en avancerad nivå.Ansvarsområden
Köksmästare övervakar all matlagning, planerar menyer och skapar nya rätter. De ansvarar för inköp av råvaror, kostnadskontroll och att upprätthålla hygienstandarder. De handleder och utbildar kökspersonal, samt ser till att alla rätter uppfyller etablerade kvalitetskrav.Färdigheter och verktyg
Köksmästare måste ha utmärkta färdigheter i matlagning och kunskap om olika kökstekniker. De behöver ledarskapsförmåga för att effektivt kunna leda ett team och goda kunskaper i livsmedelshygien. De använder en mängd köksverktyg och -utrustning, från knivar till avancerade köksmaskiner. Vanliga kompetenser som efterfrågas från arbetsgivare är personalansvar, restaurangkök och storkök.