Om rollen
Cateringarbetare är centrala inom mat- och eventbranschen och ansvarar för att förbereda och servera mat vid olika evenemang. De kan arbeta för cateringföretag eller vara anställda av större institutioner som hotell och konferenscenter. Ofta krävs ingen formell utbildning, men erfarenhet inom restaurangbranschen och kunskap om livsmedelshygien är värdefullt.Ansvarsområden
Cateringarbetare förbereder maträtter, dukar upp och serverar gäster vid evenemang. De ansvarar för att maten presenteras på ett tilltalande sätt och att serveringen sker effektivt och professionellt. Efter evenemanget ingår det ofta i deras ansvar att städa och se till att utrustningen återställs.Färdigheter och verktyg
Cateringarbetare måste ha goda kunskaper i matlagning och presentation samt vara serviceinriktade. De använder köksutrustning och serveringsmaterial och måste kunna hantera stressiga situationer. God kommunikationsförmåga och förmåga att arbeta i team är också viktiga egenskaper. Vanliga kompetenser som efterfrågas från arbetsgivare är logistik, livsmedel och cateringverksamhet.