Om rollen
Styckare arbetar främst inom köttindustrin och är specialiserade på att dela upp kött i mindre delar. De kan vara anställda vid slakterier, köttförädlingsanläggningar eller i detaljhandeln, som i köttavdelningar i livsmedelsbutiker. En formell utbildning är inte alltid nödvändig, men yrkeserfarenhet och interna utbildningar är vanliga.Ansvarsområden
Styckarens ansvarsområden inkluderar att skära, bena ur och förbereda kött för försäljning eller vidare bearbetning. De måste följa strikta hygienregler och säkerhetsföreskrifter för att hantera köttprodukter på ett säkert sätt. Kvalitetskontroll är också en viktig del av arbetet för att säkerställa att köttet uppfyller standarder.Färdigheter och verktyg
Styckare måste ha god handlag med knivar och andra skärverktyg som sågar och köttkvarnar. De behöver kunna identifiera olika köttdelar och ha kunskap om hur de bäst ska hanteras och förädlas. Fysisk styrka och uthållighet är viktiga egenskaper, liksom noggrannhet och hygienmedvetenhet. Vanliga kompetenser som efterfrågas från arbetsgivare är finstyckning, livsmedelshygien och svinstyckning.