Om rollen
Servitörer och servitriser på kafé och konditori är ansiktet utåt i serveringsyrket och arbetar med att servera mat och dryck till gäster. De är ofta anställda i mindre verksamheter där en personlig kontakt med kunden är viktig. Utbildning kan variera från praktisk erfarenhet till yrkesutbildningar inom hotell och restaurang.Ansvarsområden
Deras ansvarsområden inkluderar att ta emot beställningar, servera mat och dryck samt hantera betalningar. De ser till att gästerna känner sig välkomna och att serveringsområdet är rent och snyggt. Att kunna hantera flera uppgifter samtidigt och ge god service även under stressiga perioder är centralt i deras arbete.Färdigheter och verktyg
Färdigheter som krävs är god kommunikationsförmåga, servicekänsla och förmåga att arbeta i team. Verktyg som används är kassasystem, serveringsbrickor och ibland espressomaskiner. Kunskap i livsmedelshantering och hygien är också viktiga aspekter av yrket. Vanliga kompetenser som efterfrågas från arbetsgivare är café, kassavana och smörgåsar.