Om rollen
Servitörer och servitriser på fartyg arbetar med att servera mat och dryck till passagerare och besättning. De är ofta anställda på kryssningsfartyg, färjor eller andra passagerarfartyg och kan ha genomgått utbildningar inom hotell- och restaurangbranschen. Arbetsmiljön är internationell och kan kräva flexibilitet gällande arbetstider och arbetsuppgifter.Ansvarsområden
Deras ansvarsområden inkluderar att ta emot beställningar, servera mat och dryck samt se till att gästerna är nöjda. De ansvarar även för att duka och förbereda för måltider och evenemang ombord. Att upprätthålla hög servicenivå och följa säkerhetsföreskrifter är centralt i deras arbete.Färdigheter och verktyg
Färdigheter som krävs är god servicekänsla, förmåga att hantera stressiga situationer och kunskap om mat och dryck. De använder verktyg som serveringsfat, bestick och kassasystem. Kunskaper i flera språk är ofta en fördel på grund av den internationella miljön. Vanliga kompetenser som efterfrågas från arbetsgivare är kassaredovisning, kassavana och bordsservering.