Om rollen
Livsmedelstekniker arbetar med utveckling, produktion och kvalitetssäkring av livsmedel. De har ofta en utbildning inom livsmedelsteknik eller livsmedelsvetenskap från universitet eller yrkeshögskola. Deras kunskap är viktig för att säkerställa säkra och hållbara livsmedelsprocesser.Ansvarsområden
Livsmedelstekniker ansvarar för att utveckla nya livsmedelsprodukter och förbättra befintliga. De övervakar produktionsprocesser, genomför kvalitetskontroller och ser till att livsmedelslagstiftning och hygienstandarder följs. De arbetar även med att lösa tekniska problem i produktionen.Färdigheter och verktyg
Livsmedelstekniker behöver goda kunskaper i mikrobiologi, kemi och processkunskap. De använder verktyg som spektrofotometrar, pH-mätare och laboratorieutrustning. Analytisk förmåga, noggrannhet och kunskap om livsmedelssäkerhet är centrala färdigheter i yrket. Vanliga kompetenser som efterfrågas från arbetsgivare är livsmedel, miljöskydd och livsmedelshygien.