Om rollen
Kostekonomer är experter på kost och näringslära och arbetar ofta inom offentlig sektor, som sjukhus och skolor. De har vanligtvis en högskoleutbildning inom kostvetenskap eller närliggande områden. Deras arbete bidrar till att främja hälsosamma matvanor och säkerställa näringsriktiga måltider.Ansvarsområden
Kostekonomer ansvarar för planering, inköp och tillagning av måltider inom storkök och institutioner. De ser till att maten är näringsmässigt balanserad och anpassad efter olika behov. De övervakar även kökspersonal och ser till att livsmedelshygien och säkerhetsföreskrifter följs.Färdigheter och verktyg
Kostekonomer behöver kunskaper i näringslära, livsmedelskunskap och dietetik. De använder sig av kostberäkningsprogram och måltidsplaneringsverktyg. Goda ledarskapsförmågor, kommunikationsfärdigheter och förmågan att hantera budget är centrala i yrket. Vanliga kompetenser som efterfrågas från arbetsgivare är storkök, personalansvar och livsmedelshygien.