Om rollen
Slaktmästare är yrkespersoner som ansvarar för slaktprocessen inom livsmedelsindustrin. De har ofta en yrkesutbildning inom köttbranschen och kan ha kompletterande utbildningar i livsmedelshygien och djurvälfärd. Slaktmästare övervakar och deltar i arbetet från mottagning av djur till färdiga köttprodukter.Ansvarsområden
Slaktmästare leder och organiserar arbetet vid slakt, styckning och förädling av kött. De ser till att djurhanteringen sker etiskt och att livsmedelslagstiftningens krav på hygien och säkerhet efterlevs. De ansvarar även för kvalitetskontroll och att arbetsprocesserna är effektiva.Färdigheter och verktyg
Slaktmästare måste ha goda kunskaper i djuranatomi och köttets egenskaper. De använder verktyg som knivar, sågar och annan slaktutrustning. Goda ledaregenskaper, förmåga att arbeta i team och kunskap om livsmedelssäkerhet är centrala färdigheter i yrket.