Om rollen
Rökningsmaskinoperatörer hanterar maskiner som används för att röka livsmedel, främst kött och fisk, för att ge dem smak och konservera dem. De övervakar rökningsprocessen och ser till att livsmedlen uppnår önskad kvalitet och säkerhetsstandarder. Utbildning inom livsmedelsteknik eller erfarenhet av livsmedelsproduktion kan vara relevant för yrket.Ansvarsområden
Rökningsmaskinoperatörer ställer in och övervakar rökningsmaskiner, justerar temperatur och röktid. De ansvarar för att ladda maskinerna med råvaror och för att säkerställa att slutprodukten möter kvalitetskrav. Underhåll av maskinerna och att följa hygien- och säkerhetsföreskrifter är också en viktig del av deras arbetsuppgifter.Färdigheter och verktyg
Rökningsmaskinoperatörer måste ha kunskap om rökningsprocessen och de maskiner som används. De behöver färdigheter i att bedöma råvarors och slutprodukters kvalitet. Kunskap i livsmedelssäkerhet och hygien är essentiellt, liksom förmågan att utföra rutinmässigt underhåll av maskinerna.