Om rollen
Måltidsbiträden arbetar ofta inom skolor, förskolor, sjukhus och äldreboenden med att förbereda och servera mat. De behöver ingen formell utbildning men kan ha genomgått kurser i livsmedelshygien och hantering. Arbetsuppgifterna är praktiska och kräver god samarbetsförmåga och servicekänsla.Ansvarsområden
Måltidsbiträden ansvarar för att förbereda enklare rätter, portionera ut mat och hålla köket rent. De hjälper till med att diska och städa samt ser till att maten hanteras enligt gällande hygienregler. Att bistå kökspersonal och bidra till en trevlig måltidsmiljö är också en del av jobbet.Färdigheter och verktyg
Måltidsbiträden måste kunna hantera köksutrustning som skärmaskiner, ugnar och storköksmaskiner. De bör ha kunskap om livsmedelshygien och kunna följa säkerhetsföreskrifter. God fysik, effektivitet och förmågan att arbeta i team är viktiga egenskaper i yrket. Vanliga kompetenser som efterfrågas från arbetsgivare är storkök, specialkost och salladsberedning.