Om rollen
Mältare arbetar inom bryggeriindustrin och är specialiserade på att framställa mält, en grundkomponent i öltillverkning. De övervakar processen där korn omvandlas till mält genom blötläggning, groddning och torkning. Utbildningsvägar kan inkludera yrkesutbildningar inom livsmedelsteknik eller bryggeriteknik.Ansvarsområden
Mältarens ansvarsområden innefattar att noggrant styra mältningsprocessen för att säkerställa kvalitet och smakprofil. De ansvarar för att rengöra och underhålla utrustningen samt att följa hygien- och säkerhetsföreskrifter. Dokumentation och kvalitetskontroll av den färdiga produkten är också en viktig del av arbetet.Färdigheter och verktyg
Mältare måste ha kunskap om kornsorter, mältningsprocessen och de maskiner som används för att framställa mält. De använder ofta specialiserade mältanläggningar och torkutrustning. Goda kunskaper i hygien, noggrannhet och kvalitetsmedvetenhet är centrala färdigheter i yrket.