Om rollen
Storhushållskockar arbetar med matlagning på större institutioner som skolor, sjukhus och företagsrestauranger. De planerar och tillagar måltider för ett stort antal personer och måste ofta hantera stora volymer av råvaror. Utbildningsvägar kan inkludera yrkesutbildning på gymnasial nivå eller högre yrkesutbildning inom restaurang och storhushåll.Ansvarsområden
Storhushållskockar ansvarar för att planera menyer, förbereda och tillaga mat i stora kvantiteter. De ser till att maten är näringsriktig, smakfull och presenteras på ett tilltalande sätt. Hygien och livsmedelssäkerhet är centrala delar i deras arbete för att förebygga matrelaterade sjukdomar.Färdigheter och verktyg
Storhushållskockar måste ha goda kunskaper i kostlära, receptanpassning och tidsplanering. De använder ofta storköksutrustning som industriella ugnar, stekbord och stora mixers. Teamarbete, effektivitet och förmåga att hantera stress är viktiga egenskaper i yrket. Vanliga kompetenser som efterfrågas från arbetsgivare är specialkost, storkök och livsmedelshygien.