Om rollen
F&B Managers, eller Food and Beverage Managers, ansvarar för driften av restauranger och mat- och dryckesavdelningar inom hotell och konferensanläggningar. De har ofta en bakgrund inom hotell- och restaurangbranschen, och många har genomgått yrkeshögskoleutbildningar eller universitetsstudier inom hotell- och restaurangmanagement. Deras roll är central för att säkerställa en hög servicenivå och lönsamhet.Ansvarsområden
F&B Managers övervakar planeringen, organiseringen och ledningen av mat- och dryckesutbudet. De ansvarar för budgetering, personalplanering och att upprätthålla kvalitetsstandarder. De arbetar även med att utveckla menyer, marknadsföringsstrategier och kundrelationer för att förbättra gästupplevelsen.Färdigheter och verktyg
F&B Managers måste ha goda ledarskapsfärdigheter, kunskap om livsmedelssäkerhet och en förståelse för ekonomistyrning. De använder ofta verktyg som bokningssystem, kassasystem och lagerhanteringsprogram. Kommunikationsförmåga, flexibilitet och förmågan att hantera stressiga situationer är viktiga egenskaper.