Om rollen
Dietister är experter på kost och näring och arbetar med att främja hälsosamma matvanor. De har ofta en akademisk utbildning inom kostvetenskap eller närliggande områden. Dietister är legitimerade av Socialstyrelsen och deras kunskap används inom sjukvården, livsmedelsindustrin och offentlig verksamhet.Ansvarsområden
Dietister ansvarar för att utvärdera och planera kost för individer och grupper baserat på medicinska och fysiologiska behov. De ger rådgivning om kost och livsstil för att förebygga eller behandla sjukdomar. Dietister utformar även specialkost för patienter med specifika näringsbehov.Färdigheter och verktyg
Dietister måste ha goda kunskaper i näringslära och förmåga att tolka vetenskapliga data. De använder verktyg som kostanalysprogram och patientjournaler. Kommunikationsförmåga och empati är viktiga för att kunna ge personligt anpassade råd. Vanliga kompetenser som efterfrågas från arbetsgivare är primärvård, nutrition och vårdavdelning/mottagning.