Om rollen
Bagare är specialiserade på att tillverka bröd, bakverk och andra bageriprodukter. De kan ha genomgått yrkesutbildning på gymnasial nivå eller yrkeshögskola. Många bagare har även lärlingsutbildning eller har lärt sig yrket genom praktisk erfarenhet.Ansvarsområden
Bagare ansvarar för att väga upp och blanda ingredienser, knåda och forma deg samt grädda olika sorters bröd och bakverk. De måste följa recept och bakningsprocesser noggrant och ofta arbeta tidiga morgnar. Hygien och livsmedelssäkerhet är centrala delar i deras arbete.Färdigheter och verktyg
Bagare behöver kunskaper i bakningstekniker och förmåga att använda olika bagerimaskiner och -verktyg. De måste vara noggranna och ha en bra tidsuppfattning. Kreativitet och sinne för estetik är viktigt när de dekorerar bakverk och skapar nya produkter. Vanliga kompetenser som efterfrågas från arbetsgivare är tårtor/bakelser, bageriarbete och matbröd.